بررسی ابعاد اقتصادی – فرهنگی هویت آسیایی در منطقه جنوب و شرق آسیا
محمد خوش هیکل آزاد، دانشجوی دکتری مطالعات آمریکای شمالی
با نزدیک شدن به پایان قرن بیستم همواره متفکران و اندیشمندان جهان در اظهارات خود بیان کرده اند که قرن بیست و یکم قرن آسیا یا آسیا پاسیفیک و به عبارتی دیگر رستاخیر شرق می باشد از مهمترین پشتوانه های این اظهارات رشد و توسعه اقتصادی معجزه آسای آسیای شرقی است که بنا بر پیش بینی ها حتی از اقتصاد پیشرفته امریکا و اروپا در قرن آتی پیشی خواهد گرفت. در این راستا با توجه به این واقعیت که منطقه جنوب شرقی آسیا پس از اقتصادهای پیشرفته ای چون ژاپن، کره جنوبی، هنگ کنگ و تایوان دارای کشورهایی از جمله مالزی تایلند و اندونزی بوده که به پیشرفت های قابل ملاحظه اقتصادی دست یافته اند و با عنایت به حضور بیشترین تعداد مسلمانان جهان در این منطقه و همچنین اظهار نظر مقامات مالزیایی در جهت طرح و تقویت دیدگاه هویت آسیایی با نام رنسانس آسیایی انگیزه اولیه پژوهش در این موضوع را فراهم آمد؛ لذا سوال اساسی این تحقیق این است که آیا هویت آسیایی منطقه جنوب شرقی آسیا واقعی و جدی است ؟ در ضمن بررسی توصیفی – تحلیلی هویت آسیایی به سوال مهم فرعی دیگری در رابطه با چگونگی و دلیل طرح هویت آسیایی در عصر حاضر پاسخ داده خواهد شد. متن کامل مقاله
در این تحقیق واژه هویت آسیایی بسیار بکار گرفته شده است. از نظر جغرافیایی منظور از هویت آسیایی محدوده آسیا مشتمل بر آسیای غربی ( خاورمیانه) و آسیای شرقی ( پس از هند تا خاور دور) می باشد. از نظر مفهومی نیز هویت آسیایی بازگشت به هستی و و جود تاریخی خود از بعد فرهنگ و نوعی توجه جدید به ارزشهای سنتی خود با تکیه بر خود اتکایی در زمینه رشد و توسعه اقتصادی و عدم نیاز جدی به غرب است که البته این رویکرد به معنای تضاد با غرب نمی باشد.
هر چند در این نوشتار جهت شناساندن تمدن، فرهنگ و هویت تاریخی آسیا یک بررسی تاریخی از قرون باستان تا قرن بیستم انجام گردیده است، اما محدوده زمانی مورد بررسی دهه 90 میلادی خواهد بود. لذا نوشتار حاضر بر اظهارات و دیدگاه های صاحب نظران، شخصیتها و مقامات کشورهای جنوب شرقی آسیا در این دوره متمرکز شده است.