آیا آمریکا به دنبال غارت نفت و منابع ملی دیگران است؟
دکتر اسفندیار خدایی
:herb: به گفته ترامپ، حمله به عراق و سپس جنگ با داعش در عراق و سوریه بیش از هفت هزار میلیارد دلار برای آمریکا هزینه داشته است. گفته میشود که آمریکا به دنبال غارت منابع ملی این کشورهاست. سوال: آمریکا چه مقدار از نفت عراق و معادن افغانستان و یا منابع ملی سوریه برای جبران این خسارت خود برداشت کرده است؟ جواب: تا جایی که ما اطلاع داریم، هیچ. شرکتهای آمریکایی حتی یک بشکه از نفت عراق به آمریکا را نبردند، مگر آنکه قیمت آن را به نرخ بازار به دولت عراق پرداخت کردهاند. ژاپن و آلمان نیز در جنگ جهانی به اشغال آمریکا در آمدند. هیچ کس حتی ادعا نمیکند که آمریکائیها منابع ملی آلمان و ژاپن را غارت کرده باشند، بلکه برعکس، مستندات فراوان از کمکهای آمریکا به این کشورها پس از جنگ حکایت دارد.
:herb: آمریکائیها خود ادعا میکنند، چنان جنگهایی به خاطر دفاع و امنیت خود و همپیمانان بوده است و یا مثلاً به دنبال برقراری دموکراسی و آزادی بیان در کشوری مثل عراق بوده است. ما آنقدر سادهلوح نیستیم که این حرفها را باور کنیم و یا گمان کنیم آنها برای رضای خدا به عراق و افغانستان حمله کردند و در سوریه و لیبی جنگیدند. اما این را هم میدانیم که آمریکائیها پس از پیروزی در جنگ، منابع ملی هیچکدام از این کشورها را غارت نکردهاند؛ گرچه عوارض جنگ منجر به نابودی محیط زیست و میلیاردها دلار خسارت به این کشورها شده باشد. در مورد ایران هم آمریکا قطعاً به دنبال غارت نفت و گاز و معادن و جنگلها نیست و همچنین برنامهای برای غارت منابع ملی کره شمالی ندارند. پس آمریکا از ما چه میخواهد و به دنبال چیست که این همه هزینه میکند و حتی یک بشگه نفت را بدون پرداخت قیمت جهانی آن از کشورهای مغلوب طلب نمیکنند و پس از پیروزی، پولی هم بابت میلیاردها دلار خسارتهای خود نمیگیرد؟
:herb: آمریکا قطعاً به دنبال حفظ امنیت خود و متحدانش است و در این راه هزینهها میپردازد. اما این منطق نمیتواند جنگهای پرشمار آمریکا در مناطق مختلف جهان را توجیه کند. آمریکا به دنبال حفظ سلطه بر مناطق مختلف و منابعی همچون نفت و گاز است و نمیخواهد در موازنه قدرت با قدرتهای جهانی مثل چین و روسیه و یا قدرتهای منطقهای مثل ایران، قافیه را ببازد.
:herb: آمریکا به دنبال غارت نفت و منابع ملی کشورهای خاورمیانه نیست. تجارت سالیانه آمریکا با تمام کشورهای خاورمیانه از جمله عربستان، اسرائیل، امارات، قطر، عراق و کویت، کمتر از یکصد میلیارد دلار است. اما تجارت آمریکا با ژاپن از دویست میلیارد دلار فراتر میرود. آمریکا حتی اگر منابع ملی ژاپن را غارت کند سود بسیار کمتری از تجارت کنونی با این کشور خواهد برد. آمریکا اگر تمام منابع ملی کره شمالی را غارت کند، سود آن بسیار کمتر از تجارت کنونی با کره جنوبی خواهد بود. سودی که آمریکا از تجارت با عراق پیشرفته و امن میبرد بسیار افزونتر از سودی است که از غارت منابع نفتی و سایر منابع ملی عراق نصیب آمریکا میشود. بازی آمریکا بسیار ظریفتر از استعمارهای قدیمی انگلیس و فرانسه و اسپانیا است. این بازی با منطق و گفتمان سرمایه¬داری که بر فرهنگ جهانی حاکم است، همخوانی دارد.
:herb: جمهوری اسلامی اگر میخواهد در این دنیای پیچیده از خود و منافع ملی حفاظت کند، باید زبان و منطق حاکم بر گفتمان جهانی را درک کند و با زبان روز با آمریکا مواجه شود تا رفتارش در سطح جهانی و در داخل کشور قابل درک باشد و مردم سخن ما را درک کنند. منافعی که آمریکا در روابط تجاری با ایران پیشرفته و ثروتمند دارد، بسی فراتر از منافعی است که در غارت منابع ملی ما دارد. لکن آنچه برای افکار عمومی آمریکا اولویت دارد، امنیت آمریکا و سپس متحدان آمریکاست و موازنه قدرت در مواجهه با قدرتهای جهانی و منطقه¬ای است. منظور آمریکا از تسلط برمنابع نفتی و مناطق حساس جهان، غارت منابع این کشورها نیست و افکار عمومی آمریکا هم هرگز خواهان غارت نفت ما و یا از بین بردن منابع آب و جنگلهای ما نیست و تاریخچه رفتار آمریکا نیز همین را نشان میدهد.
t.me/EsfandiarKhodaee