معمای ایران پیچیدهتر از آن است که با حمله نظامی حل شود
🎤 اسفندیار خدایی, مصاحبه با خبرگزاری ایرنا
🌿 «اسفندیار خدایی» روز سه شنبه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به اقدام ایران در ساقط کردن هوایپمای بدون سرنشین گلوبال هاوک آمریکا که به حریم هوایی ایران تجاوز کرده بود، گفت: پاسخ ترامپ به سقوط پهباد، برای جنگطلبان نومیدکننده بوده است. دولت آمریکا فعلاً به دنبال جنگ با ایران نیست. معمای ایران پیچیدهتر از آن است که با حمله نظامی حل شود.
🌿 وی بیان داشت، آمریکا فقط وارد جنگی میشود که بتواند در کوتاهمدت پیروز شود، در صورت بروز جنگ در شرایط کنونی، متحدان آمریکا از جمله اسرائیل، عربستان و امارات متحده عربی، هزینه سنگینی پرداخت خواهند کرد. وقتی که اسرائیل در مقابل موشکهای ابتدایی حماس آسیبپذیر است، در برابر موشکهای حزبالله لبنان و پایگاههای ایران در سوریه به شدت تهدید میشود به همین دلیل حتی نتانیاهو هم در شرایط کنونی به دنبال جنگ نظامی آمریکا علیه ایران نیست.
🌿 این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی ادامه داد: اکنون آمریکا روی تحریم اقتصادی ایران تمرکز کرده است تا زمانی که دولت ایران به اندازه کافی ضعیف شده باشد و چشمانداز پیروزی با کمترین هزینه برای آمریکا وجود داشته باشد.
🌿 خدایی با اشاره به نزدیک شدن به ایام انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آمریکا تصریح کرد: انتخابات آمریکا نزدیک است و افکارعمومی آمریکا از جنگ با ایران استقبال نمیکنند به خصوص آنکه ایران برجام را امضا کرده و این دولت ترامپ است که از اجرای این توافق سرباز زده است.
🌿 وی با اشاره به نقش توان دفاعی و منطقه ای ایران در واکنش آمریکا اظهارداشت: در تاریخ آمریکا حتی یک مورد هم دیده نشده که این کشور وارد درگیری نظامی با یک قدرت منطقهای آماده مثل ایران شده باشد. در تمام جنگهای آمریکا، چشمانداز پیروزی روشن و کاملاً در دسترس بوده است. مثلاً دولت بوش پدر در جنگ اول عراق پس از عقبنشینی صدام از کویت، جنگ را ادامه نداد چون پرهزینه نشان میداد و احتمالاً خیلی طول میکشید، لذا آمریکا عراق را ۱۰ سال دیگر به شدت تحریم کرد تا حدی که در سال ۲۰۰۳، پیروزی بر صدام بسیار آسان بود و همینطور هم شد، اگرچه پیشبینی بوش پسر از عراق پس از حذف صدام درست از آب در نیامد.
🌿 خدایی با بیان اینکه آمریکاییها میدانند که ورود به یک جنگ تمامعیار با ایران بسیار پرهزینه خواهد بود، ابراز داشت: آنها به دنبال تضعیف ایران با توسل به تحریمهای شدید اقتصادی هستند و چنانچه به این هدف برسند، زمینه برای اقدام نظامی فراهم میشود.
🌿 وی با بیان اینکه ایران امروز با عراق تحت حاکمیت صدام دو تفاوت عمده دارد، عنوان کرد: صدام با حمله به کویت، زمینه ائتلاف جهانی علیه خود را فراهم کرد اما ایران با پذیرش برجام، از لحاظ منطق جهانی در جایگاه برتر نشسته است و این آمریکا است که با خروج از برجام، طغیان کرده است. ثانیاً، ایران با داشتن قدرت موشکی و متحدانی چون حزبالله و پایگاههایی در سوریه، با عراق صدام متفاوت است.
🌿 این کارشناس مسائل آمریکا درباره تلاش برخی از نیروهای حاضر در کاخ سفید برای جنگ محدود با ایران یادآور شد: ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ۲۰۲۰ احتمالاً به دنبال بهانهای برای جنگ هوایی چند روزه و بمباران تاسیسات نظامی و هستهای و زیرساختهای اقتصادی نفتی و گازی ایران و سپس آتشبس و برداشتن پرچم صلح باشد. اما مشکل اینجاست که با توجه به توان موشکی ایران، این کشور در مقابل جنگ کوتاهمدت، نیز دستبسته نیست. متحدان آمریکا همچون اسرائیل و امارات هزینه سنگینی را برای چنان جنگی پرداخت خواهند کرد لذا آنها هم در شرایط کنونی از چنین طرحی استقبال نمیکنند.
🌿 وی در پاسخ به این سوال که گزینه تهدید به جنگ با ایران تا چه اندازه حربهای برای وادار ساختن تهران برای انجام گفتوگو با واشنگتن است؟ بیان کرد: معمای ایران پیچیدهتر از آن است که با حمله نظامی حل شود. تهدید به جنگ در کوتاهمدت روی افکار عمومی تاثیرگذار است اما پس از مدتی همه درمییابند که آمریکا فعلاً در شرایطی نیست که وارد یک جنگ جدی با ایران شود.
🌿 این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی یاد آورشد: تحریم ایران نیز در طولانیمدت هزینههایی برای آمریکا دارد زیرا آمریکا باید در قبال همکاری کشورهای دیگر با تحریمها، به آنها امتیازات یا باجهایی بدهد و این همان چیزی است که دولت اوباما با درک آن با ایران مذاکره کرد، دولت ترامپ نیز کمکم به همان نتیجه میرسد که برجام برای هر دو طرف توافق خوبی بود.
🔹متنکاملمصاحبه خبرگزاری ایرنا:
irna.ir/news/83367932/